Vad innebär egentligen hål i tänderna?

Vad innebär egentligen hål i tänderna?

Hål i tänderna, eller karies, vad innebär egentligen det? Man kan säga så här att karies, det är en skada som uppstår på tandens emalj. Om man inte behandlar karies i tid, så uppstår det hål. När man äter och dricker så uppstår det en syraattack i munnen. Det är bakterierna på tandytan som bildar

Hål i tänderna, eller karies, vad innebär egentligen det? Man kan säga så här att karies, det är en skada som uppstår på tandens emalj. Om man inte behandlar karies i tid, så uppstår det hål. När man äter och dricker så uppstår det en syraattack i munnen. Det är bakterierna på tandytan som bildar syra. Tänderna utsätt då för en syraattack. Saliven i våran mun neutraliserar denna syra. Saliven hinner dock bara göra detta om du låter tänderna vila mellan måltiderna. Är det så att du småäter, så får tänderna inte tid att neutraliseras av saliven. För att slippa få karies är det bra att undvika socker samt bara äta tre gånger per dag. Se även till att få den tandvård i Malmö du behöver, genom att besöka tandläkare och tandhygienist.

Plack och karies

När du borstar dina tänder är det viktigt att vara mycket noggrann. Karies trivs nämligen allra bäst där du har svårt att komma åt ordentligt med tandborsten. Det brukar bland annat vara i de gropigheter som finns i kindtänderna eller mellan tänderna. Där kan det även lätt bli plack, som är en slags färglös bakteriebeläggning på tänderna. Om placken får sitta kvar kan den orsaka karies eller tandköttsinflammation. Om man upptäcker karies tidigt så kan det läka. Bland annat kan du se till att borsta med fluortandkräm samt att du låter munnen och tänderna vila mellan måltiderna. Du kan även få tandvård i Malmö och låta tandläkaren ta bort tidig karies med hjälp av fluor. Fluor stärker tändernas emalj samt att den minskar den skadliga verkan som syran har. Utöver att behandla tänderna med fluor, hos tandläkaren och på egen hand, se även till att ha god tandvård för övrigt. Borsta tänderna minst två gånger per dag samt använd dig även av tandtråd eller så kallade mellanrumsborstar mellan tänderna.

Redaktion
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel