Tvätta dina modekläder på rätt sätt

Tvätta dina modekläder på rätt sätt

Enligt Statistiska Central Byrån, köper vi svenskar i genomsnitt ca 13kg kläder om året. Väldigt många av oss är intresserade av mode och prioriterar därför kläder ganska högt. Kläderna bliver i sakens natur smutsiga med jämna mellanrum och behöver tvättas. De flesta känner till att sortera kläderna efter färger och material, men trots det är

Enligt Statistiska Central Byrån, köper vi svenskar i genomsnitt ca 13kg kläder om året. Väldigt många av oss är intresserade av mode och prioriterar därför kläder ganska högt. Kläderna bliver i sakens natur smutsiga med jämna mellanrum och behöver tvättas. De flesta känner till att sortera kläderna efter färger och material, men trots det är det ganska få som tvättar och underhåller sina kläder på ett optimalt sätt. Detta är varken bra för miljön, plånboken eller klädernas livslängd.

Överdriven torkning och maskintvättning

Många har en tendens att använda torktumlaren även när det egentligen inte är nödvändigt. Detta kan ibland vara trots att tvättråden på plagget säger att detta skall undvikas. Exempelvis går det utmärkt att torka kläder på tvättlina utomhus, även i kallare temperaturer som under vintern. Det skall bara vara torrväder. Därutöver håller många typer av plagg längre om man ibland väljer att tvätta det manuellt. Om plagget inte är särskilt smutsigt kan det ofta räcka med att skölja upp och låta torka i frisk luft.

Överdosering av tvättmedel

Men det enskilt största felet som många av oss skandinaver gör när vi tvättar, är att man överdoserar med tvättmedel. Detta visar flera oofficiella undersökningar. När man doserar tvättmedel manuellt, häller man oftast hellre i lite för mycket, än att riskera att underdosera. Och det kan ibland vara lite småkrångligt att dosera rätt. Detta eftersom det är inte bara mängden tvätt, men även färg och typer av material som avgör hur den optimala doseringen bör vara. Att överdosera är dåligt för miljön och för plånboken, eftersom klädernas fibrer slits onödigt mycket vid varje tvätt.

Det finns moderna hjälpmedel

För den som önskar att tvätta lite mera effektivt och optimalt, så finns det en del hjälp att hämta i den tekniska utvecklingen för tvättmaskiner och torktumlare. När man skall till att skaffa en ny tvättmaskin finns det en hel del nyare modeller på marknaden, som har sensorer och annan teknologi inbyggt – vilket möjliggjort att de doserar tvättmedel automatisk. På så sätt förbrukas bara den nödvändiga och optimala mängden tvättmedel. Sensorerna känner bl.a. av hur smutsigt tvätten är, vilka material det verkar vara och väger mängden. De moderna maskinerna har även energieffektiva program för fintvätt.

redaktionen
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel