Rätt sorts löpskor

Rätt sorts löpskor

Visst är det kul med snygga kläder, med mode och shopping? Men ibland måste man fokusera på andra saker med. Brukar du springa för att hålla dig i form? Många gör ju det, både för hälsan och utseendets skull. Båda orsakerna är lika valida. Om fåfängan får en iväg ut och motionera, är det nog

Visst är det kul med snygga kläder, med mode och shopping? Men ibland måste man fokusera på andra saker med. Brukar du springa för att hålla dig i form? Många gör ju det, både för hälsan och utseendets skull. Båda orsakerna är lika valida. Om fåfängan får en iväg ut och motionera, är det nog inte så illa.

För några innebär löpträningen dock problem av en helt annan kaliber. Har du hört talas om pronation? Har du varit i en sportaffär där de säljer löpskor är det inte omöjligt. Flera duktiga försäljare i butikerna känner väl till detta och kan rådge om rätt sorts löpskor, för att motverka pronation.

Vad är pronation?

Om inte, kan detta vara ett nytt begrepp för dig.  Pronation är den naturliga stötdämpning som sker i foten när man rör på sig. Mellanfoten faller inåt vid löpning. Då spänns ligament och muskler för att motverka detta och därmed skydda de små benen i foten. Ibland sker det för mycket pronation i foten. Muskler, ligament och nerver i foten överbelastas av detta, man kan säga att de stressas. Detta ger smärtor i både fötter och vader. Rätt skor gör underverk, och det vet försäljare som har med löpare at göra. Många löpskor är konstruerade så de motverkar överpronation.

Får du ont i fötterna efter att du varit och joggat, kan du ta dig en titt på dina löpskor. Om skorna lutar inåt, eller bara är mera slitna på insidan, är det en bra indikation om att du har pronation. Du kan köpa löpskor som motverkar pronation, men du kan också köpa inläggssulor för pronation . Inläggssulor kan flyttas från skor till skor, och hjälpa dig betydligt mer än ett enstaka par löpskor.  Självklart ska du även konsultera en läkare så du är säker på att få rätt behandling.

Det är inte omöjligt alls att någon av följande övningar rekommenderas

  • Första position. Utgå från höften och vinkla foten utåt med hälarna samlade. Böj knäna medan du håller hälarna nere.
  • Rulla fötterna. Stå med fötterna parallellt med höfterna. Rulla ut vikten så du vilar på utsidan av fötterna, och sedan tillbaka igen.
  • Sträckning. Sitt på golvet med benen sträckta framför dig och fötterna rakt upp. Böj dig framåt utan att böja knäna och försök ta tag i tårna.

Dags att springa igen?

När du väl har allting på plats, skor, övningar och ev. andra rekommendationer, kan det vara dags att titta på löpträningen igen. Nya utmaningar med löpträningen kan vara att helt enkelt komma igång. Att starta upp efter en längre paus, eller kanske för första gången sedan den obligatoriska terränglöpningen i grundskolan, kan vara brutalt. Håll ut. När du väl fått in rutinen och har rätt sulor på skorna, kan löpträningen rentav bli meditativ. När du har koll på både pronation och skor kan du börja njuta av att springa. Det finns undersökningar som hävdar att löpträning kan påverka humöret positivt. Det händer något i hjärnan när du rör på dig, på det har viset.

 

 

redaktionen
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel