Vad för riktlinjer finns vid dukning?

Vad för riktlinjer finns vid dukning?

När ett bord ska dukas, så finns det oftast vissa så kallade dukningsregler. Nu är det inte ett måste att följa dem hemma, till vardags, men de kan vara bra att ha koll på om du ska duka upp till fest. Allt för bordsdukningen hittar du på Kitchen Living Dining. Bestick Rätt placering av bestick

När ett bord ska dukas, så finns det oftast vissa så kallade dukningsregler. Nu är det inte ett måste att följa dem hemma, till vardags, men de kan vara bra att ha koll på om du ska duka upp till fest. Allt för bordsdukningen hittar du på Kitchen Living Dining.

Bestick

Rätt placering av bestick handlar inte om att vara snobbig, utan det är ett enkelt sätt att hjälpa gästerna att förstå i vilken ordning maten ska ätas. En grundregel är att du börjar med de yttre besticken och arbetar dig inåt under måltiden. Placera gaffeln till vänster, kniven (med knivbladet mot tallriken) och soppskeden till höger. Avsluta måltiden med dessertbesticken, som placeras ovanför tallriken.

Glas

Glas placeras i den ordning de används under måltiden, från höger till vänster. Vattenglaset är det som står längst till höger eftersom det används under hela måltiden. Därefter kommer eventuellt snaps-, förrätts- (vanligtvis vitt vin eller öl), och varmrätts- (rött vin) glas. Längst till vänster placeras eventuella glas för dessertvin eller söt sprit till efterrätten.

Tallrikar

Placera förrättstallriken eller -skålen ovanpå huvudrättstallriken. En kuverttallrik med bröd placeras till vänster om gafflarna. Eventuella bestick, som smörkniv, kan placeras på tallriken.

Förrättsbestick

Placera dem längst ut med knivbladet vänd mot tallriken. Om det finns en soppsked, placera den till höger, och längst ut, alltid.

Huvudrättsbestick

Dessa placeras närmast tallriken, med knivbladet inåt.

Dessertbestick

Placera dem ovanför tallriken. Lägg eventuellt en sked högst upp, sedan en kniv (båda med skaftet mot höger) och sist en gaffel (skaftet mot vänster).

Specialbestick (skaldjur, tänger…)

Om speciella bestick används, placera dem till höger eller vänster beroende på vilken hand som de är avsedda att användas med. Tång, kräftkniv och skaldjursgaffel placeras därför till höger.

Kaffe

Koppar och fat placeras inte på bordet förrän det är dags att servera kaffe.

Servett

Servetten kan placeras var som helst på bordet. En vanlig placering är till vänster om tallrik och bestick eller direkt på tallriken. Det är också acceptabelt att placera servetten mellan förrätts- och huvudrättstallriken.

admin
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel