Dra ner på sockret-

Dra ner på sockret-

Vi uppmanas om att begränsa vårt sockerintag. Socker finns överallt i våra liv, i nästintill alla livsmedel och alla drycker. Ifall vi är trötta, hungriga och stressade så är det lätt att ta till den snabba energin. Socker påverkar blodsockret och höjer vår energinivå vilket resulterar i viktuppgång och diabetes. Det sockerfria alternativet Sockeralkoholer finns

Vi uppmanas om att begränsa vårt sockerintag. Socker finns överallt i våra liv, i nästintill alla livsmedel och alla drycker. Ifall vi är trötta, hungriga och stressade så är det lätt att ta till den snabba energin. Socker påverkar blodsockret och höjer vår energinivå vilket resulterar i viktuppgång och diabetes.

Det sockerfria alternativet

Sockeralkoholer finns i sockerfri godis och sockerfria livsmedel. Dessa har mindre effekt på blodsockret än vanligt socker. Sockerfritt innehåller även upp till fyra gånger färre kalorier än livsmedel som innehåller socker. Dock bör man se upp vid sockerfria alternativ som innehåller fett då dessa ofta innehåller högre halter av mättat fett och transfetter.

Stilla ditt sötsug med godis utan socker och med frukt som ger det naturliga sockret. Det här hjälper dig att begränsa ditt sockerintag och det blir då lättare att tillgodose behovet av mineraler, vitaminer och kostfiber utan att riskera ett högt energiintag.

Varför blir vi sötsugna och har svårt att låta bli?

Kroppen pumpar ut massor av insulin efter en sockerrik måltid. Detta för att få in socker i cellerna och istället sänka det i blodet. Ju mer socker du ätit, ju mer insulin. Blodsockret sjunker till en sådan låg nivå att man blir sugen på ännu mer socker. En negativ spiral. Men du kan börja med att avleda dig själv och succesivt ta bort sockret från ditt liv för att bryta detta. Bland annat så kan du ersätta godiset med sockerfri godis, mer grönsaker och naturligt fruktsocker. Och skippa läsk och juicer, drick vatten!

Ersätt sockret med sockerfritt för att få ett balanserat sockerintag

  • Det ger dig mentalt fokus.

  • Det ger ett jämt humör.

  • Det tar bort sug och cravings.

  • Risken för inflammationer och sjukdomar minskar.

  • Du får mer energi!

Minska sötsuget genom att byta ut helggodiset med sockerfri godis för att stilla suget och lyxa till det. Det som även minskar sötsuget är att äta mineralrika nötter och frön då suget faller på.

Tjusningen med godis utan socker

Sötningsmedlen i sockerfri godis påverkar inte blodsockret på samma sätt som vanligt socker eftersom de ger väldigt lite energi. Bra ifall man har diabetes, vill gå ner i vikt och då man ska följa rekommendationer om att begränsa sockerintaget.

Sockerfällor

  • Se upp för det dolda sockret som finns i livsmedel såsom bröd, mejeriprodukter, müsli och juicer. De innehåller ofta socker eller substitut såsom sötningsmedel. Dessa produkter gör att du blir ännu mer beroende av söta produkter. Välj istället naturella produkter utan tillsatser.

  • Flytande socker! I form av exempelvis alkohol, saft och juicer! Riktiga sockerbomber. När du följer en diet eller ska utesluta vissa kalorier och socker så är det lätt att fastna vid att ändra på och dra ner kosten. Vi glömmer bort det vi dricker.

Det finns två kategorier av sötningsmedel i godis utan socker. Det kemiska, som är aspartam, asesulfam K och sukralos. Och sedan de naturliga, vilka är sockeralkoholer, såsom xylitol, sorbitol och mannitol. Dessa ämnen stärker tänderna och minskar risken för sjukdomar och diabetes.

Redaktion
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel