Klassiska leksaker

Klassiska leksaker

Leksaker har funnits i alla tider, men i en mängd olika former, material och utföranden. Innan den digitala tiden med smartphones och surfplattor så fanns det ett visst antal klassiska leksaker som barn ägnade sig åt att leka med. Idag kan du hitta både klassiska leksaker och nyheter på https://www.billiglek.se/. Långt bak i tiden fick

Leksaker har funnits i alla tider, men i en mängd olika former, material och utföranden. Innan den digitala tiden med smartphones och surfplattor så fanns det ett visst antal klassiska leksaker som barn ägnade sig åt att leka med. Idag kan du hitta både klassiska leksaker och nyheter på https://www.billiglek.se/. Långt bak i tiden fick barn roa sig med kottar och pinnar, kanske en hemgjord docka av en vedklabb. När plasten blev populär att använda vid tillverkning av leksaker i mitten av 1900-talet kom varumärken som Barbie och Lego att bli poppis. I denna artikel tar vi upp ett gäng olika leksaker som roat barn genom åren.

Spelkulor

Något som var riktigt populärt under 80- och 90-talet, det var att ha en mängd spelkulor. Det fanns stenkulor, glaskulor, dankar och massa mer. Men, spelkulor har en ganska lång historia, eftersom redan för länge sedan så spelade romarna med marmorkulor. Under 1920-talet började man tillverka stenkulor i syfte att spela med.

Meccano

Meccano finns än idag att köpa men det hade sin storhetstid under 1930-och 50-talet. Dock grundades det redan 1901, i Storbritannien. Denna modellbygglåda hade olika byggdelar, med plattor, balkar, kugghjul och axlar som man kunde montera ihop och ta isär som man ville.

Playmobil

De söta små figurerna i plast, som mäter 7,5 cm såg dagens ljus 1974. 2016 så hade fler än 2,9 miljarder Playmobil-figurer fått egna hem i lekrum världen över. Över 5 100 figurvarianter har tagits fram sedan 1974.

Furby

Furby var en elektronisk leksak som tillverkades mellan 1998–2000. Det var en söt, lurvig figur som talade ett påhittat språk, vid namn furbish. Den var programmerad att successivt lära sig engelska.

Tamagotchi

Om du var ung på mitten av 90-talet så är chansen stor att du hade ett eget husdjur i form av en Tamagotchi. Det var ett digitalt husdjur som skapades i Japan 1996. Det var viktigt att ta hand om sitt djur, mata det med mera, för annars dog det!

Slinky

Den ursprungliga slinkyn var tillverkad i stål och uppfanns av misstag 1943. Det av ingenjören Richard James. Under 1970-talet började man tillverka den i färgglad plast, som ansågs vara säkrare att leka med.

Slime

1976 så introducerade leksaksföretaget Mattel slime, det lagom till jul samma år. Det var då en geléliknande gegga, av guargummi. Den fanns i många färger och förpackningen såg ut som en liten soptunna.

Duplo

Duplo är som lego för de allra minsta barnen och är minst lika populär idag. Den introducerades 1969, med stora legobitar i fyra färger. Senare tillkom det även figurer, samt också andra tillbehör.

Jojo

Under 1930-talet kom jojon att bli en mycket poppis leksak. Dock uppfanns den redan under antiken. Den kom även att vara mycket populär leksak efter andra världskriget samt att den även hade een boom under 1980-talet.

My Little Pony

Dessa små, söta och färgglada plasthästar lanserades 1983. De gjorde succé och blev upphov till både film och serier. Även idag är dessa hästar mycket populära att leka med.

Redaktion
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel