Microlån – vad är det?

Microlån – vad är det?

Det finns mängder med olika typer av lån. Ett av dessa är ett så kallat microlån. Kanske har du hört begreppet, vi förklarar närmare vad det är. Från allra första början I början var mikrolån ett litet lån till främst kvinnor i tredje världen. Detta som ett sätt för dem att kunna starta upp en

Det finns mängder med olika typer av lån. Ett av dessa är ett så kallat microlån. Kanske har du hört begreppet, vi förklarar närmare vad det är.

Från allra första början

I början var mikrolån ett litet lån till främst kvinnor i tredje världen. Detta som ett sätt för dem att kunna starta upp en egen affärsverksamhet. Idag är uttrycket mikrolån ett begrepp för monetära lån som är så att säga ringa till storleken. Det är alltså inte en stor summa som lånas.

Nutidens mikrolån

Idag är mikrolån ett begrepp i Sverige i den meningen att det är mer av ett så kallat snabblån (eller ett sms lån). Oftast är det då en ganska låg summa man lånar under en kort tid. Mikrolån är oftast på mellan 500 kr och 10 000 kr. Återbetalningstiden är kort, oftast 30 dagar samt att räntan är ofta väldigt hög. Ett mikrolån är en form av lån utan någon säkerhet. Långivarna har ofta möjlighet att låna dig genom en snabb ansökningsprocess. Det är även så att denna typ av lån har inte lika höga krav som andra lån. Oftast räcker det om du är över 18 år, svensk medborgare och har någon form av inkomst. Ett mikrolån är oftast ett lån utan UC. Det innebär att kreditgivaren tar kreditupplysning via andra instanser. Vanligast är det att det sker via Bisnode eller via Creditsafe. Många kreditgivare har så kallad direktutbetalning. Det gör att om du ansöker om ett mikrolån och blir beviljad, kan du ha tillgång till de pengar du lånar samma dag. 

Mikrokrediter

Kanske har du hört begreppet mikrokrediter. Mikrolån och mikrokrediter är samma sak. Denna typ av lån fungerar som så att du får låna en mindre summa, på kort tid, till hög ränta. Summan att låna ligger för det mesta mellan 500 kr till 5000 kr, men det finns även mikrolån på upp till 10 000 kr. Ett sådant här lån är det snabb återbetalningstid på. Det är ett måste att betala tillbaka inom 15-90 dagar. Det som är speciellt med mikrolån är att det kostar dig en del att låna! Om du tar ett lån på 3000 kr, kan räntan i sig vara på 500 kr för en månad. Tar du ett mikrolån på 10 000 kr i 90 dagar, kan kan det bli 3000 kr i ränta. Det gäller alltså att fundera på om det är värt det. Du bör vara absolut säker på att kunna betala tillbaka lånet så snabbt som det krävs, annars kan det komma att bli ännu dyrare för dig.

När ska du inte fundera på mikrolån?

Är det så att du har behov av större belopp, är det bättre satsa på ett privatlån istället för att använda dig av flera olika mikrolån. Oavsett om det är mikrolån eller privatlån du funderar på att ta, ska du alltid jämföra flera olika bankers lånevillkor. Detta så att lånet inte blir onödigt dyrt. Räntor och andra kostnader kan skilja sig markant. Mikrolån ska ses som en nödlösning när du har behov av pengar omgående.

Redaktion
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel