Träna din hjärna

Träna din hjärna

Om du vill kunna öka din fokus, få bättre minne och bli lite smartare, så ska du satsa på så kallad hjärngympa. Detta är något man har talat om länge och det finns idag många sätt att träna hjärnan på. Det kan vara allt från att lösa sudoku eller korsord till att använda en Rubiks

Om du vill kunna öka din fokus, få bättre minne och bli lite smartare, så ska du satsa på så kallad hjärngympa. Detta är något man har talat om länge och det finns idag många sätt att träna hjärnan på. Det kan vara allt från att lösa sudoku eller korsord till att använda en Rubiks kub pyramid. Att träna hjärnan är bra och det gör faktiskt att dess delar kan växa sig större. När man går i skolan så får man ofta bra hjärngympa tack vare att man löser matte-tal, pluggar glosor och så vidare. Men i vuxen ålder sysslar man sällan med det. Dock är det extremt viktigt att tänka på din hjärnhälsa. Bland annat har forskning visat på att det kan hejda, eller i alla fall skjuta upp demenssjukdomar som till exempelvis Alzheimers.

För att träna hjärnan så gäller det helt enkelt att utmana sig själv samt lära sig nya saker. Mycket av själva träningen kanske inte ses som träning, utan sker då du har kul med annat. Bland annat tränar man hjärnan då man umgås med vänner, eller om man testar på nya saker man inte gjort innan. Alla saker som ger dig nya intryck samt nya kunskaper är bra hjärngympa. Att ägna sig åt att träna hjärnan kan man göra från ung ålder upp till hög ålder.

Hur ofta ska du träna din hjärna?

Det allra bästa är så klart att träna din hjärna varje dag. Du behöver ju inte göra samma sak varje dag, utan helt enkelt göra nya saker. Det kan vara att memorera inköpslistan till det du ska köpa i affären till att lösa en Rubiks kub pyramid.

Att så att säga ge din hjärna bra ”smörjmedel” är viktigt. Dels genom att göra olika saker, dels genom att sova ordentligt, äta rätt och röra på sig. Sömn är superviktigt, då en trött hjärna inte fungerar särskilt bra. Sedan är det som sagt bra att äta ”hjärnsmart”. Gärna då fet fisk med mycket Omega3. Se även till att röra på dig och gärna så att du får hög puls. Samtidigt är det även viktigt med att ge dig själv pauser och en regelbunden återhämtning. Om du stressar mycket så kan det ge förändringar i din hjärna.

Bra saker för att träna din hjärna:

  • Läs böcker

  • Lös sudoku, korsord, tankegåtor, frågesporter, Rubiks kub pyramid och spela schack

  • Utmana dig själv att prova nya saker

  • Lär dig ett nytt språk

Bra övningar för hjärnan

Det finns gott om övningar att göra för att din hjärna ska må bra. Bland annat finns det övningar som gör att du får förbättrat minne så väl som övningar för att öka din kreativitet. Du har även övningar som ger bättre lokalsinne, övningar som ger bättre motorik och så vidare. Om du vill hitta dessa övningar, så kan du göra en enkel sökning på Google och hitta massor. Se även till att köpa hem smarta leksaker som en Rubiks kub pyramid, som är ett bra sätt att träna hjärnan på.

Redaktion
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel